Alaska Havayolları, yakıt ihtiyacı odun atıkları tarafından karşılanan ticari uçuşunu tamamladı.
Şirket, biyoyakıt karışımı ile ülke çapında yolculuğun %70 daha az karbondioksit salınımı yaptığını söylüyor.
Alaska Havayolları, bu hafta Pasifik’in kuzeybatısındaki orman projelerinden atılmış ağaç dallarından ve odun kırıntılarından geliştirilen yeni bir biyoyakıt ile ülke çapında bir uçuş gerçekleştirdi.
Şirket, pazartesi günü uçuşta yüzde 20 oranında biyoyakıt karışımının kullanıldığını ve geleneksel petrol jeti yakıtlarına göre yüzde 70 daha az karbondioksit yaydığını söyledi. Bir Boeing 737’nin kullanıldığı uçuş, Seattle-Tacoma Uluslararası Havaalanı’ndan Washington, D.C.’deki Reagan Ulusal Havaalanı’na yapıldı.
Seattle merkezli havayolu şirketi, alternatif jet yakıtı için kullandığı sürdürülebilir kaynakları bulmak için çok uzağa bakmak zorunda değildi. Washington, Oregon ve Montana’da, orman zemininde bırakılan veya yakılan ormanlardan elde edilen fazla atık alkole dönüştürüldü ve Washington Eyalet Üniversitesi liderliğindeki Northwest Advanced Renewables ortaklığı ile biyoyakıt haline getirildi. Alaska Havayolları, yakılan odun atıklarının azaltılması ve orman zemininin yeniden ağaçlandırılması için temizlenmesinin çevre ve sürdürülebilirlik çabalarına da yardımcı olduğunu belirtti.
Odun temelli karışım Alaska Havayollarının test ettiği ilk yenilenebilir jet yakıtı değildi. Yılın başında havayolu mısır ile yapılan benzer bir biyoyakıt test etti. Ancak orman kalıntıları, gıda üretimi ile rekabet edemez.
Yenilenebilir jet yakıtının üretimi, petrol bazlı yakıtlara kıyasla halen çok daha pahalı ve Alaska Havayolları büyük oranda biyoyakıt üretmek için hiçbir vââtte bulunmadı. Şirket, Seattle-Tacoma’daki yakıt arzının yüzde 20’sinin biyoyakıtla değiştirilmesi halinde, yılda yaklaşık 30.000 otomobilin toplamına denk gelen 142.000 ton karbondioksit emisyonlarını azaltabileceğini tahmin etti.