İlk olarak THY Yönetim Kurulu Eski Başkanı Hamdi Topçu ile yaptıkları danışmanlık anlaşması sonrasında gündeme gelen Borajetin sahipleri, sonrasında Hamdi Topçu’nun sektöre geri dönmesini istemeyen bazı THY Yöneticileri tarafından gelen talepleri fırsata çevirmek ve kısa yoldan para kazanmak için Hamdi Topçu ve ekibini pazarlık unsuru olarak kullandı.
İlk olarak İlker Aycı ekibi ile problemli olduğu bilinen Serdar Uygur’u Genel Müdür Yardımcılığı görevinden alarak THY’ye göz kırptı. Sonrasında da Hamdi Topçu’nun getirdiği diğer yöneticiler görevinden alındı ve Hamdi Topçu ile tüm bağlar kopartılarak THY ile wet lease anlaşması için mutabık kalındı. O kadar ki THY Borajete Ticari Genel Müdür Yardımcısı olarak daha önce Anadolu Jette müdürlük görevinde de bulunan Zekeriya Coştu’yu erkenden atadı bile.
Coştu SBK ile ilgili bazı şeyler duymuş olacak ki ilk olarak belirli süreli sözleşme istedi ve iki yıllık iş sözleşmesi imzalandı. Ancak bu sözleşmenin Borajet’in imza yetkilileri tarafından imzalanmadığının farkına varan Coştu imza sirküsü isteyince bu sefer kendisine farklı bir sözleşme imzalanacak denildi ve Coştu işe başladı. İlk gününde tüm personele tanıtılarak görüşmeler yapan ve işe hızlı başlayan Coştu’ya akşam kendisiyle çalışılmayacağı bilgisi verildi ve Coştu’nun bir günlük Borajet macerası bu şekilde sona erdi.
SBK’nın bu kararının arkasında wet lease sözleşmesinin resmi olarak imzalanmamış olması yatıyordu. Bu haber bazı haber sitelerine haber olduktan hemen sonra bir el devreye girerek bu haberler kaldırıldı.
İddialara göre kendisinin kullanıldığını gören Hamdi Topçu Cumhurbaşkanı’na haber uçurarak THY’nin uçaklarının yerde yattığı bir ortamda Borajet’in THY ile kıyaslanmayacak kadar vasat olan uçaklarının kiralanmasının ticari değil ihtirasla alınmış bir karar olduğunu ve THY’nin zarara uğratıldığını bildirdi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı da bu durumun hesabını İlker Aycı’dan sert bir şekilde sordu ve böylece Borajet-THY işbirliği de başlamadan sona erdi.
Bu olay maalesef ülkemiz havacılık sektörünün geldiği noktayı göstermesi açısından oldukça manidar. Bir zamanlar dünya liderliğine oynayan THY’yi 2016’da 6,5 milyar TL zarar açıklar hale getiren kişilerin şirketi nasıl yönettikleri veya yönetemediklerine küçük bir örnek.